logo small

Kitchens

What better way to show the affection in your home than with a remodeled kitchen?

Learn More

Interiors

As a reflection of you, your home interior should be both practical and aesthetically pleasing.

Learn More

Baths

How does your bath make you feel? Ready for the day? Graceful? Strong? Healthy? Relaxed? It Can!

Learn More

Exteriors

Exterior design of your home is a compilation of elements that combine to create a visually appealing product.

Learn More

Winter Storm Jonas: The Clean-Up

Wednesday, 27 January 2016.

While Delaware escaped winter storm Jonas with minimal snowfall, our coastal areas suffered damage from historically high water levels. Due to the combination of full moon, high winds, and precipitation, many homeowners were impacted by floodwaters.

Dewey Beach suffered widespread flooding during Winter Storm Jonas in January 2016.

(Photo by: Chris Flood. Found in the Cape Gazette).

Golf Course Get Away

Monday, 25 January 2016.

A new screened in porch revitalized this Southern Delaware golf course home.

Nestled along a golf course the screened in porch of this home offered beautiful views of the lush greenery. While the existing screened porch provided a wonderful room to enjoy warm weather, the homeowners wanted to create a space where they could comfortably spend more time throughout the year.

Retro Condo Renovation

Friday, 22 January 2016.

Objectives:  This North Shores townhouse has been the family vacation & gathering spot since 1971, and held great memories of wonderful times & childhood evolution.  Sagging floors, roof deck leaks and salt air had all taken their tolls.  The family decided to keep the condo as a legacy property to use & enjoy in the coming years.  The quest was to update the condo, keeping the feel & flavor, but making it more comfortable & functional for an extended family that includes kids, dogs & messy guests. 

What we did:

  1. Structure:  Like many similar structures in the neighborhood, the floors and roof in this 1970-era condo had sagged significantly.  We added steel beams (concealed within the original framing) to straighten the structure.  This also allowed us to eliminate a post in the dining room.
  2. Floor plan:  On the second floor the elimination of the dining room post and the widening of the kitchen doorway dramatically improved traffic flow in the once-claustrophobic kitchen.  In the first-floor master bedroom we created a larger bath and a walk-in closet by relocating a few partitions.
  3. Energy & Comfort:  A chronically wet crawlspace & leaking roof deck had created moisture problems and musty odors for years.  The home is now protected by a new Duradek roof membrane above and a carefully detailed crawlspace liner below.  The musty odors are a distant memory.
  4. Clean & Fresh:  The timeless beach feel of the new kitchen & bath cabinets and wood & tile floor, coupled with the original furniture, evokes the memories of years of family meals & heart-to-heart conversations centered around the table lovingly referred to as “the damn orange table”.

Love Shack

Wednesday, 20 January 2016.

Objectives:  The owners loved their rear-yard cottage-above-garage and referred to it as the “Love Shack” but it was in need of serious repair.  The building was sinking into the ground; knee braces added to the garage made the space almost unusable and did not keep the shack from shaking.  The living space was divided into two small rooms and a half-bath, with the ceiling at only 7’.  The owners asked us to fix the structural issues, upgrade the energy-efficiency & make the interior roomier while preserving the cottagey look & feel. 

What we did:  

  1. Structure: The structural repairs included adding a new foundation below the garage walls.  By adding plywood to both sides of the garage walls and the garage ceiling we eliminated the shaking.  Removing the ceiling joists and adding a structural ridge beam greatly expanded the sense of space upstairs.
  2. Floor plan:  We removed all the interior partitions and reformatted the floor plan with the bathroom at the back.
  3. Energy & Comfort:  We added spray foam insulation, Pella windows and a high-efficiency ductless heat pump unit to condition the cottage for year-round use.
  4. Cottagey:  We kept the original beaded wall paneling and reinstalled the original ceiling paneling on the new cathedral ceiling.  The custom bath built-ins maximize storage without cluttering the bedroom area.  Built-in soffit lighting accents the ceiling and wall-mounted sconces & reading lights add light without clutter.

Ranch-home Transformation

Monday, 18 January 2016.

Objectives: The owners’ goal with this home in The Pines was to create a larger home, respectful of the traditional texture of the neighborhood.  They needed a larger home to accommodate frequent house guests while preserving the owners’ privacy. The result is a modern cottage that combines original elements with Nantucket cottage styling.  The interior features intimate spaces rich in texture, from the beaded ceiling of the living room to the reclaimed beams used in the ceiling of their private sitting room.  

What we did: 

  1. Structure:  We expanded the first floor above a new foundation, and built a new second floor. 
  2. Floor Plan:  Aside from the dining room, every space in the house was reassigned and several small first floor rooms were combined to create a large living room.  The expanded first floor includes the original dining room, an expanded kitchen, guest bedroom& bath, sitting room and living room. The added second floor is largely devoted to the owner’s suite, including master bedroom, bath, laundry, dressing area, and home office.
  3. Energy & Comfort: Energy upgrades included all new insulation, a conditioned crawlspace, and new high-efficiency boiler & air-conditioning. 
  4. Nantucket:  The exterior makes extensive use of enhanced traditional trim detailing, particularly around the Marvin windows.  The original wood floors in the dining room are matched by new wood floors in other rooms.  Beams salvaged from the original roof framing are reused as accents in the office.   A close look at the screen porch reveals the details added to unify it with the updated exterior styling.  

Historic Restoration

Friday, 15 January 2016.

This 18th-century millhouse was moved to its current location near Lewes’ Shipcarpenters Square in 1994.  A new foundation and some structural repairs prepped the original structure for a sensitive renovation.  The original structure was augmented with an addition, to bring the combined house to 2,500 square feet.  The addition houses a sunny great room, together with kitchen and guest bedrooms.  The design for the addition, by Architect Terry Jackson creates the look of a home added onto over time.  Window & siding details for the original structure were copied from remnants of original materials.  

North Beach Cottage

Wednesday, 13 January 2016.

The beach has been this family’s gathering place for generations, and their new home was designed to accommodate the tradition for generations to come.  The Dutch-gambrel roof massing harkens back to shingle-style homes in the Hamptons.  The Pella windows and the cedar shingle siding & roofing complete the traditional styling of the exterior.  The interior makes extensive use of pine paneling & flooring, evoking the turn-of-the-century charm of a classic beach cottage.  Design by Louise Brooks http://www.brooksandfalotico.com

Seaside Estate

Monday, 11 January 2016.

This home opens itself to its unique site, with beachfront views to the east and lakefront views to the west.  The open floor plan on the main level provides plenty of gathering space for family & friends while preserving quiet space for the owners on the upper level.  The Ipe wood decking extends the comfy feel of the pine-paneled interior to the decks (seven) and screen porches (two).   The lakeside patio includes a firepit, fishpond and garden walk.  Natural cedar shingle siding and roofing, together with Pella windows, keeps the exterior low-maintenance.   

Atlantic Retreat

Wednesday, 06 January 2016.

Facing the need for more extensive accommodations for their extended family, the clients came to the realization that their existing summer house could not be modified to meet those needs. As a result, the existing cottage was removed, and a new one constructed to their specifications.

The house is designed and constructed to reflect the classic, shingle-style architecture that the clients love. Low-maintenance products were used wherever possible. These include James Hardie fiber-cement siding, Pella windows, Azek exterior trim, Timbertech decking and HB&G columns and railings.

The overall feel of the house is comfort and warmth coupled with open, airy spaces that give uninterrupted views of the ocean beyond. It is a place for family, fun, relaxation and renewal.  (Design by David Dutton, www.ABODESDesigns.com)

Ocean Aire

Monday, 04 January 2016.

This North Bethany beach house was designed by Mark McInturff for three generations of an active Washington-area family. The two wings of the house follow the property lines of the pie-shaped lot, leaving an exciting atrium space between for stairs, bridges and elevator. Ample decks and porches from every level allow for informal outdoor entertaining. Grey cedar shingles and white trim help the house fit in to its community, while the light, bright and colorful interior reflects the spirit of this family.  An addition in 2007 added a bedroom and additional deck space to accommodate the grandkids.  Energy-efficient Pella windows are used throughout.   www.McInturffArchitects.com

<<  1 [2